Je wasmachine reinigen: hoe krijg je dat voor elkaar?

Je wasmachine reinigen: hoe krijg je dat voor elkaar?

Je zou denken dat een wasmachine niet vuil kan worden omdat deze elke keer in contact komt met wasmiddel, maar niets is minder waar. Na enige tijd hebben niet alleen je kleren, maar ook je wasmachine een wasbeurt nodig. Je wasmachine reinigen is daarom uiterst belangrijk zodat je verstoppingen en vieze geurtjes kan voorkomen. In dit artikel lees je er alles over.

  • Waarom stinkt je was?

  • Wanneer moet je je wasmachine reinigen?

  • Hoe kan je je wasmachine reinigen?

  • 5 tips om je wasmachine proper te houden

Waarom stinkt je was?

Je hebt het misschien zelf al meegemaakt: een muffe geur of bruine vlekken bij frisgewassen kleren. Dit willen we natuurlijk niet. Er kunnen hier een aantal oorzaken voor zijn. Ik zet ze speciaal voor jou even op een rijtje:

  • Vetluis: Doordat we steeds vaker op lage temperaturen wassen, lost het wasmiddel niet altijd volledig op en blijven zeepresten achter. Samen met haar en vuil, ontstaat vetluis, een vettige substantie die je wasmachine en kleren niet ten goede doet. Vetluis kan onder andere voorkomen in het rubberen gedeelte dat tussen het deurtje en de machine zit.
  • Vuile filter: De filter houdt onder andere waterresten en vuiligheden tegen. Wanneer deze verstopt zit, zorgt dat voor onaangename geurtjes en wordt het water minder vlot afgevoerd. Controleer en reinig daarom 1 tot 2 keer per jaar je filter om dit te voorkomen. Ga aan de slag en maak de filter van je wasmachine schoon!
  • Kalkaanslag: Ook je wasmachine ontkalken, is een must voor een goedwerkende machine en frisse kleren. De kalkaanslag bij een wasmachine bevindt zich op het verwarmingselement. Hierdoor duurt het langer vooraleer het water opwarmt, waardoor je wasmachine meer energie verbruikt en jij meer moet betalen.

 

Wanneer moet je je wasmachine reinigen?

Probeer 2-wekelijks een kookprogramma te draaien. De meeste machines gaan tot 90°, maar sommige machines kunnen tot wel 95°. Kies dus voor een zo hoog mogelijke temperatuur zonder gebruik van wasmiddel. Veel wasgoed kan niet op zo'n hoge temperaturen gewassen worden, handdoeken daarentegen wel.

 

Hoe moet je je wasmachine reinigen?

Aan een wasmachine zijn uiteraard verschillende onderdelen, die allemaal wel eens een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken. Hieronder geef ik per onderdeel weer hoe je dat doet:

  • Zeepbakje: Indien mogelijk, haal het zeepbakje uit je wasmachine. Dit kan je makkelijk schoonmaken met azijn en een oude tandenborstel of door het te laten meedraaien in de vaatwasmachine. Vergeet ook zeker niet de zeepresten te verwijderen op de plaats waar het zeepbakje normaal in de wasmachine zit. 
  • Binnenkant van de deur: Zoals hierboven werd aangegeven, is vetluis alles behalve wat een wasmachine nodig heeft. Vergeet bij het schoonmaken van je wasmachine dus niet om vetluis tussen de rubberen rand van het deurtje te verwijderen. Hiervoor kan je gemakkelijk keukenpapier of een vochtige doek gebruiken.
  • Trommel: Zorg ervoor dat de trommel leeg is vooraleer je deze schoonmaakt. Giet vervolgens minimum 200 ml natuurazijn (geen schoonmaakazijn!) ofwel een half kopje soda in een lege trommel. Zet de wasmachine op een programma van 90° (kookwas). Doe dit minimum 1 tot 2 keer per maand. 

 

5 tips om je wasmachine proper te houden

Je wasmachine reinigen, allemaal goed en wel, maar er zijn nog een aantal dingen die je zelf kan doen waardoor je wasmachine langer mee zal gaan. Hier zijn 5 tips die je gemakkelijk zelf kan toepassen.

1. Laat de deur open

Door de deur van je wasmachine open te laten, kan de trommel gemakkelijk drogen. Zo hebben bacteriën minder kans zich te ontwikkelen.

2. Maak het zeepbakje schoon

Het zeepbakje regelmatig schoonmaken is belangrijk om gespaard te blijven van vieze geurtjes. Hierboven las je al hoe je dat kon doen. Laat bovendien niet alleen de deur, maar ook het zeepbakje van je wasmachine openstaan. 

3. Doseer het wasmiddel

Kijk ook altijd goed hoeveel wasmiddel je moet gebruiken. Gebruik hiervoor de doseerdop of het schepje om het wasmiddel te doseren. Was je je kleren met teveel wasmiddel en op een lage temperatuur dan zullen meer zeepresten achterblijven.

4. Gebruik waspoeder

Als je vloeibaar wasmiddel gebruikt, is het ook eens goed om af te wisselen met waspoeder. De korreltjes in het poeder helpen namelijk zeepresten te verwijderen.

5. Doe regelmatig een kookwas

Tegenwoordig krijgen wasmachines ook op lage temperaturen je wasgoed schoon, wat positief is voor je maandelijkse energiefactuur. Maar ook al kost een wasje op hete temperaturen je meer, het dood veel beter bacteriën en verwijdert zelfs zeepresten. Doe daarom regelmatig een kookwas.

Hopelijk kunnen deze tips je verder helpen. Neem alvast een kijkje naar onze ontkalkers, zodat je wasmachine weer optimaal kan werken.

Liefs,

Sarah

 

Laat een reactie achter

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.