Is je witte kleding niet meer zo wit als vroeger? Zijn je witte lakens en handdoeken bijna grijs geworden? Zitten er in je witte T-shirt gele zweetplekken onder je oksels? Geen paniek: Ik heb voor jou de allerbeste tips verzameld om terug een witte was te bekomen.
Waarom is mijn witte was grauw?
Heeft je witte was een grauwe kleur gekregen? Dit hoort uiteraard niet! Er kunnen verschillende factoren aan de oorzaak liggen:
- Vuile wasmachine: Een vuile wasmachine zorgt niet noodzakelijk meteen voor grauwe kleren, maar kan zeker vlekken of strepen achterlaten op pas gewassen kleren. De was kan zelfs gaan stinken. Je wasmachine reinigen is dan de oplossing!
- Grijze tinten: Kleuren mengen is uiteraard geen goed idee, dat wist je waarschijnlijk al. Maar witte kleding ook met lichtgrijze kledingstukken samen in de wasmachine steken, kan voor grauwe kleding zorgen.
Waarom is witte was geel?
Naast een grijze kleur kan je was ook gele vlekken vertonen, maar wat is de oorzaak?
- Zon: Je was drogen in de zon? Prima! Maar wie zijn was te lang laat drogen in de zon kan gele vlekken als resultaat krijgen.
- Zweet: Gele vlekken op kleding is niet enkel te wijten aan zweet. De vlekken kleuren geel door de chemische reactie tussen zweet en het aluminium dat aanwezig is in deodorant. Kies daarom voor een deodorant die geen vlekken achterlaat.
- Bleekmiddel: Bleekmiddel kan gebruikt worden om vlekken te verwijderen, maar teveel laat vlekken achter. Bleekmiddel is een agressief product dat chloor bevat. Probeer dus grote hoeveelheden van dit product te beperken.
Hoe witte was wassen? Een stappenplan:
1. Sorteer je witte was
Alles begint met sorteren. Vergeet daarbij geen onderscheid te maken tussen zowel kleur als textuur:
- Sorteren op kleur: Je favoriete bloes met kleurrijk bloemenmotief meewassen in de witte was? Geen goed idee! Was dus altijd witte was enkel met witte kleding (ook niet met lichtgrijs meewassen), enkel lichtblauwe stoffen (zonder andere kleuren!) zijn hierop een uitzondering. Deze twee mogen dus wel samen in de trommel gestoken worden.
- Sorteren op textielsoort: Delicate stoffen zoals wol en zijde vragen een ander wasproduct -en programma. Zo zal de wastemperatuur bij wol lager liggen. Bekijk altijd eerst goed het waslabel van het te wassen kledingstuk vooraleer je het in de wasmachine steekt. Wil je meer uitleg over het waslabel? Ga dan verder naar het gedeelte 'wasprogramma'.
2. Keer kledingstukken binnenstebuiten
Draai je kledingstukken altijd binnenstebuiten voordat je ze in de wasmachine smijt. Tijdens het wassen kunnen kledingstukken tegen elkaar of tegen de trommel aanschuren. Door ze binnenstebuiten te keren, raakt de binnenkant beschadigd. Daarnaast vervaagt de kleur minder snel.
3. Een voorwas doen: ja of neen?
Wie wil kan een voorwas doen. Hiervoor kan je enkele ‘natuurlijke’ middeltjes gebruiken.
- Azijn: Dompel je kledingstuk onder in warm water met een flinke scheut azijn. Laat het enkele uurtjes weken, spoel vervolgens uit en draai daarna een gewone was. Even ter info: azijn heeft een sterke geur.
- Soda of zuiveringszout: Soda is niet hetzelfde als bakpoeder. Behandel witte was door ze onder te dompelen in een emmer met vier liter (warm) water en één kopje zuiveringszout. Laat minimum een uur weken en spoel daarna je kleding of was ze in de wasmachine.
- Citroensap: Je kan je was laten weken in een emmer met kokend water en wat citroensap. Citroensap zal ook de eerste vlekken verwijderen.
4. Gebruik waspoeder voor witte was
Waspoeder of vloeibaar wasmiddel voor witte was? Sowieso is waspoeder een goede zet voor het draaien van een witte was. Het poeder bevat naast optische witmiddelen ook zuurstofbleekmiddel dat vergeling tegengaat en ideaal is voor het verwijderen van ‘kleurrijke’ vlekken zoals koffievlekken. Voor wol of zijde gebruik je geen witwasmiddel!
Hou bij het instellen van je wasprogramma ook rekening met het soort wasmiddel dat je gebruikt. Waspoeder blijkt beter om je witte was proper te krijgen, maar werkt wel het beste op iets hetere temperaturen zoals 60° of meer.
5. Het juiste wasprogramma voor witte was
Meestal zal een witte was op een katoenprogramma ingesteld worden. Maar om zeker te zijn van het juiste wasprogramma bekijk je hiervoor best het waslabel. Het waslabel is in het kledingstuk genaaid en bevat wasadvies over de wastemperatuur en delicaatheid van de stof. Er bestaan:
-
Wassymbolen
Dit kledingstuk moet je met de hand wassen.
Dit kledingstuk mag je niet wassen, enkel stomen.
Het aantal graden dat in het mandje staat, geeft aan op hoeveel graden je de kleding moet wassen. Kies voor een wascyclus voor fijne was of lichte behandeling.
Het aantal graden dat in het mandje staat, geeft aan op hoeveel graden je de kleding moet wassen. Kies voor een wascyclus voor speciale fijne was of licht behandeling.
-
Strijksymbolen
Dit kledingstuk mag je niet strijken.
Strijk het kledingstuk met een maximum temperatuur van 110°.
Strijk het kledingstuk met een maximum temperatuur van 150°.
Strijk het kledingstuk met een maximum temperatuur van 200°.
-
Droogsymbolen
Dit kledingstuk mag niet in de droogkast.
Dit kledingstuk mag op lage temperatuur gedrogen worden in de droogkast.
Dit kledingstuk mag op normale temperatuur gedrogen worden in de droogkast.
-
Bleeksymbolen
Dit kledingstuk mag niet behandeld worden met bleekmiddelen. Gebruik beter 'gewoon' wasmiddel voor witte of gekleurde was.
Dit kledingstuk mag gewassen worden met zuurstofbleekmiddel of chloor.
Dit kledingstuk mag gewassen worden met zuurstofbleekmiddel.
-
Symbolen van professioneel reinigen
Dit kledingstuk mag niet gestoomd worden (geen droogkuis).
Dit kledingstuk is geschikt voor chemische reinigen met oplosmiddelen als perchlooretyleen.
Dit kledingstuk is geschikt voor chemisch reinigen met koolwaterstof.
Dit kledingstuk kan nat gereinigd worden.
Icons made by Freepik from www.flaticon.com
6. Buiten laten drogen
Is het goed weer? Hang dan jouw was buiten aan een wasdraad. De zon heeft van nature een <strong>licht blekend effect.</strong> Bovendien ruikt was die buiten aan de lijn heeft gewapperd ook nog eens extra fris. Opgelet: Als je witte was te lang in de zon laat hangen, kan hij geel worden. Haal je was dus zo snel mogelijk binnen als je merkt dat hij droog is.
Zo, hopelijk helpt dit stappenplan je opweg naar stralende witte was. Ben je nog op zoek naar een wasproduct? Neem dan snel een kijkje!