• Gratis verzending vanaf €35,-

  • Voor 14.00u besteld, morgen in huis.

  • Steeds de voordeligste prijs

  • Klantvriendelijke webshop

  • 98% van de klanten beveelt ons aan

Wat is beter: vloeibaar wasmiddel, waspoeder of waspods?

Van alle huishoudelijke klusjes is ‘dé was’ voor de meesten misschien wel een dagelijkse bezigheid (of noodzakelijk kwaad) dat terugkomt. Maar behalve waspoeder zijn er ook waspods en vloeibaar wasmiddel. Wat de voor- en nadelen van deze wasproducten zijn en welk wasproduct voor je was nu het beste is, vertel ik je graag in dit artikel.

De voordelen van waspoeder

De tijd waarin dé was enkel werd gedaan met water en een stuk zeep is al een hele poos geleden. Het eerste echte wasproduct dat op de markt kwam, was waspoeder, maar ook dit goedje heeft zo zijn voor- en nadelen. Een opsomming van de voordelen:

  • Extra wit: Aan waspoeder zijn er bleekmiddelen toegevoegd en/of optische witmakers, wat waspoeder dus een ideaal product maakt voor je witte was.

  • Goedkoper: Over het algemeen blijken de meeste waspoeders goedkoper te zijn dan vloeibaar wasmiddel. Dit omdat er meer ‘chemie’ nodig is om tot een vloeibaar wasmiddel te komen.

  • Ruikt frisser: Doordat er meer reinigende stoffen zitten in waspoeder dan in vloeibaar wasmiddel heeft dit ook een positief effect op de geur van je was. Je was ruikt sterker met waspoeder. Kies voor een lange was daarom eens voor waspoeder.

  • Ideale vlekkenverwijderaar: Waspoeder voor witte was bevat percarbonaat. Deze stof zou schimmelvorming tegengaan waardoor waspoeder een ideale vlekkenverwijderaar maakt voor plantaardige vlekken als grasvlekken. Maar dit komt uiteraard ook je wasmachine ten goede. Zo kunnen schimmels er minder snel groeien.

De nadelen van waspoeder

Helaas zit er aan elk voordeel meestal ook een nadeel verbonden. Hier vier nadelen die het gebruik van waspoeder met zich meebrengt:

  • Zeepresten: Waspoeder lost minder goed op dan vloeibaar wasmiddel. Daardoor kan het poeder aankoeken en omdat zeepresten sneller achterblijven in de wasmachine, maar ook op je wasgoed doordat we steeds vaker op lagere temperaturen wassen. Je wasmachine reinigen is daarom sterk aangeraden. 

  • Minder milieuvriendelijk: Tegenwoordig mogen waspoeders geen fosfaten meer bevatten, maar nog steeds is het niet bevorderlijk voor het milieu. De korreltjes in het waspoeder zorgen voor extra wrijving bij het wassen. Hierdoor komen er meer plastic vezels los. Daarentegen kan een kartonnen doos makkelijker gerecycled worden.

  • Vervaagt kleur: Waspoeder heeft een licht schurende werking, wat vloeibaar wasmiddel dan weer niet heeft. Daardoor is poeder eerder geschikt voor bleke en witte was omdat kleuren sneller vervagen bij gekleurde was. 

  • Meer vlekken: Zoals eerder aangegeven, lost waspoeder minder snel op. Het is daarom belangrijk op het wasproduct goed te doseren. Ook een korte wasbeurt kan ervoor zorgen dat het wasmiddel niet volledig is opgelost, waardoor vlekken op je kleding kan achterblijven.

 

De voordelen van vloeibaar wasmiddel

Vloeibaar wasmiddel is over het algemeen het meest populaire wasproduct. Het heeft dan ook een aantal grote voordelen:

  • Kleuren intact: Bij elke wasbeurt slijten je kleren wel een beetje. Maar vloeibaar wasmiddel heeft geen korrels die voor ‘schuring’ kunnen zorgen. Daardoor blijven de kleuren van je favoriete kledingstuk langer intact.

  • Op lage temperatuur wassen: In tegenstelling tot waspoeder is vloeibaar wasmiddel makkelijker oplosbaar. Daardoor kan je je was zelf op lage temperatuur en in een kortere tijd proper krijgen. Maar vergeet niet om af en toe eens een kookwas van 90° te doen om je wasmachine te reinigen.

  • Minder zeepresten: Vloeibaar wasmiddel lost sneller op dus minder kans dat zeepresten achterblijven.

  • Parfumgeur blijft: Doordat vloeibaar wasmiddel in een fles zit afgesloten, blijft de parfumgeur langer hangen. Dit is bij waspoeder niet het geval. Waspoeder zit vaak in een kartonnen verpakking waardoor het sneller vochtig kan worden en kan klonteren.

  • Beter doseerbaar: De flessen beschikken over een doseerdop waardoor je je wasmiddel correct kan doseren. Vergeet dus niet deze doseerdop te gebruiken.

  • Ideaal tegen vetvlekken: De meeste vloeibare wasmiddelen bevatten alcohol ethoxylaten die doeltreffend zijn voor het verwijderen van vetvlekken.

De nadelen van vloeibaar wasmiddel

  • Duurder: Vloeibaar wasmiddel is duurder, maar vergeet niet dat vloeibaar wasmiddel een geconcentreerd wasproduct is, wat wil zeggen dat je minder kan gebruiken om hetzelfde wasresultaat te bereiken. Vaak gebruikt met teveel wasmiddel bij een enkel wasbeurt waardoor de voorraad snel op is. Doseer dus goed.

  • Minder milieuvriendelijk: De verpakking van vloeibaar wasmiddel is doorgaans kleiner dan dat van waspoeder waardoor er meer in één keer getransporteerd kan worden. Maar de plastic flessen waarin het vloeibaar wasmiddel zit zijn dan weer minder bevorderlijk voor het milieu. 

De voordelen van waspods

  • Beter doseerbaar: Waspods zijn makkelijker in gebruik doordat je zelf niet moet doseren. Je kan simpelweg een waspod bij je wasgoed gooien. 

  • Bevatten ‘actieve’ bestanddelen: Waspods zijn geconcentreerd. Ook al zijn ze vrij klein, toch bevatten ze actieve bestanddelen die enorm efficiënt zijn voor het proper maken van je was.

  • Minder allergische reacties: Soms is roodheid het gevolg van wasmiddelresten die achterblijven op gewassen kleding. Het Franse blad 60 Millions de Consommateurs deed een test bij 25 wasmiddelen, waaronder waspods. Geen van de waspods bleek methylisothiazolinone te bevatten, een stof dat huidirritatie kan veroorzaken.

  • Lost op: In tegenstelling tot wat sommigen misschien denken, lossen waspods volledig op. Hou wel steeds de instructies op de verpakking in acht en voorzie een juiste wastemperatuur.

De nadelen van waspods

  • Duurder: Waspods zijn duurder. Punt. Vooral als het gaat over de prijs per wasbeurt. Wil je een goedkoper alternatief? Kies dan voor waspoeder of vloeibaar wasmiddel.

  • Vervaagt kleur: Doordat ze meer ‘actieve’ bestanddelen bevatten, zijn ze agressiever. Daardoor zijn ze niet altijd even geschikt voor bepaald textiel. Je zwarte was wordt al gauw donkergrijs. Daarom zijn wascapsules eerder geschikt voor witte was.

  • Kleine wasjes: Voor elke capsule moet je een bepaalde hoeveelheid was voorzien. Daardoor zijn wascapsules minder geschikt voor wie af en toe een kleine hoeveelheid was wil proper maken.

 

Tip: Doorgaans krijgt het Antigifcentrum meer oproepen binnen doordat kinderen een wascapsule in hun mond stoppen. De felle kleuren zijn vaak erg verleidelijk en daardoor een groot gevaar. Plaats je waspods dus altijd buiten het bereik van kinderen.

Welk wasmiddel voor welke was?

Welk wasmiddel je nu precies moet gebruiken, hangt grotendeels af van welke was je proper wilt krijgen. Sorteer en doseer dus goed! Elk soort wasmiddel heeft namelijk een andere samenstelling die niet voor elk textiel bruikbaar is. Krijg hier een duidelijk overzicht over de verschillende soorten wasmiddelen:

  • Witwasmiddel: Witwasmiddel is enkel geschikt voor uiteraard je witte of bleke was. Was er je gekleurde kleren niet mee, want het bevat bleekmiddelen waardoor je gekleurde kleren opeens een stuk minder fel zullen zijn.

  • Bontwasmiddel: Een bontwasmiddel is ideaal voor de gekleurde was. Een bontwasmiddel bevat veel minder of zelfs geen bleekmiddelen, maar wel kleurbeschermers die kleuren langer intact houden.

  • Wasmiddel voor donkere of zwarte was: Dit wasmiddel is uiteraard geschikt voor het wassen van zwarte of donkere kleren. Het bevat bestanddelen die kleuroverdracht van het ene op het andere kledingstuk voorkomen. Maar naar het verwijderen van vlekken scoort bontwasmiddel voor donkere was soms nog beter.

  • Wasmiddel voor zijde en wol: Wol en zijde zijn delicate stoffen die dus ook een apart wasmiddel vragen. Een wolwasmiddel schuimt meer waardoor er minder wrijving is tussen de kledingstukken en dus ook minder schade. Daarnaast is ook een lage wastemperatuur belangrijk.

Daarnaast kan het ook geen kwaad om vloeibaar wasmiddel en waspoeder eens af te wisselen!

Zo, ik hoop dat dit artikel je wat meer duidelijkheid bracht. Er bestaat geen één juist wasmiddel (sorry!). Veel hangt af van jouw voorkeur en type was. Belangrijk is dat je je goed aan de wasvoorschriften houdt, gebruik zeker niet te veel wasmiddel. Dat is minstens zo slecht als te weinig.

Heb je nog vragen of advies nodig? Geen ons gerust een seintje!

Veel wasplezier!

Simon

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×