Wie kinderen of huisdieren heeft, weet dat niet altijd alles even proper blijft. Dit heb je misschien zelf ook al gemerkt nadat je weer een zoveelste vlek op je tapijt spotte. Niet getreurd, ik help je graag een handje verder zodat je die vlekken verwijderd krijgt. Ontdek in dit artikel alle tips & tricks.
Je tapijt ziet er misschien op het eerste zicht proper uit, maar niets is minder waar. Een tapijt houdt meer vuil en stof vast dan dat je zou denken. Zo heeft huisstofmijt niets liever dan textiel, zoals tapijten, om in te vertoeven. Naast het stofzuigen van je tapijt, kan het dus ook een grondige reinigingsbeurt gebruiken.
Elk tapijt kan zeker een tweewekelijkse stofzuigbeurt gebruiken. Afhankelijk van het soort tapijt kan dit uiteraard verschillen. Voor de meeste tapijten wordt er twee keer per jaar een dieptereiniging aangeraden, zeker wanneer je veel van het tapijt gebruik maakt.
Voordat je met tapijtreinigers of andere producten aan de slag gaat, moet je je tapijt grondig stofzuigen. Doe je dit niet dan hoopt het vuil zich op en riskeer je (nog meer) vlekken. Kan je je tapijt omdraaien? Vergeet dan niet om beide kanten onder handen te nemen.
Ga zeker met felle kleuren als rood delicaat te werk. Test daarom altijd eerst het product dat je wil gebruiken. Doe het product op een propere doek en dep in cirkelvormige bewegingen naar de vlek toe op een klein gedeelte van het tapijt. Geeft het tapijt zijn kleur af op je doek? Stop dan meteen en kies voor een ander product.
De plaatselijke vlekken verwijderen doen we op dezelfde manier als hierboven werd aangegeven: al deppend in cirkelvormige bewegingen. Hiervoor kan je zelfs middeltjes gebruiken die gewoon in je keukenkast staan. Let op! Niet alle tapijtsoorten zijn geschikt voor elk soort middel:
Azijn: Azijn is een prima middel om vlekken uit je tapijt te reinigen. Maar door het blekend effect van azijn is dit middel niet geschikt voor gevoelige of gekleurde tapijten. Meng azijn met een grote hoeveelheid water. Wie wil voegt nog een tweetal lepels vloeibaar wasmiddel toe. Breng het het mengsel aan met een spons of doek.
Scheerschuim: Ja, ook scheerschuim kan wonderen doen. Zorg ervoor dat het scheerschuim ongekleurd is en geen toevoegingen zoals menthol bevat. Wrijf het scheerschuim met de vlakke hand of spons op de vlek. Laat voor 20 à 30 minuutjes indringen en verwijder daarna restjes met een propere, natte doek.
Afwasmiddel: Afwasmiddel in combinatie met water kan hulp bieden. Deze ontvetters zijn ideaal om vet- of olievlekken te verwijderen. Ook eerst testen voor gebruik.
Zuiveringszout: Waarschijnlijk weet je al dat zout het middeltje bij uitstek is tegen rode wijnvlekken. Wel, ook voor je tapijt te reinigen is zout ideaal. Bestrooi je tapijt en wrijf het zout eventueel met een zachte, propere doek in het tapijt. Laat het 24 uur inwerken en laat in tussentijd niemand (ook huisdieren niet!) op het tapijt lopen. Stofzuig de dag nadien je tapijt grondig.
Vanish: De tapijtreiniger van Vanish heb je misschien nog niet, maar daar kan verandering in komen. Behandel de vlek zo snel mogelijk door het achtergebleven vuil weg te deppen met een vochtig stukje keukenrol. Gebruik daarna de spray, maar lees steeds eerst de instructies voor gebruik.
Super goedkoop
Kies uw aantal:
Wie nog verder wil reinigen kan gebruik maken van een professionele machine. Test altijd eerst op een kleiner stuk. Zo is een stoomreiniger bijvoorbeeld niet geschikt voor kwetsbare vloerkleden met een natuurlijke vezel.
Deze machines beschikken over een inspuit- en afzuigsysteem waardoor je je tapijt vezeldiep kan reinigen, en dit met behulp van schoonmaakmiddel en water. Houd je steeds aan de dosering op de verpakking, want dit kan van machine tot machine verschillen.
Uiteraard kan je je tapijt ook professioneel laten reinigen. Zij beschikken over ervaring, kennis en professionele machines waardoor de kans op ongelukjes nog kleiner is.
Wie vaak stofzuigt, voorkomt dat stof zich aan de haren van het tapijt vasthecht. Zeker wollen tapijten kunnen misschien meer dan wekelijks een stofzuigbeurt gebruiken.
Door je tapijt af en toe eens 180° te draaien stel je je tapijt gelijkwaardig bloot aan slijtage. Wordt je tapijt regelmatig (met schoenen) bewandeld aan één kant? Dan voorkom je een ongelijke slijtage door deze 180°-draai toe te passen.
Door vlekken op je tapijt direct te behandelen, voorkom je dat de vlek zou indringen. Zoals ik al eerder aanhaalde, dep je de vlek het beste schoon. Wrijf niet, want dan maak je de vlek alleen maar groter.
Elk tapijt vraagt om een andere aanpak, zowel bij het (dagelijks) onderhoud als het verwijderen van vlekken. Zo gebruik je voor een tapijt met lange haren best geen stofzuiger met een mondstuk met draaiende borstels, want dat kan voor schade zorgen.
Update your browser to view this website correctly. Update my browser now