• Gratis verzending vanaf €35,-

 • Voor 14.00u besteld, morgen in huis.

 • Steeds de voordeligste prijs

 • Klantvriendelijke webshop

 • 98% van de klanten beveelt ons aan

Je oven grondig reinigen: bakplaat, roosters... alles komt aan bod!

De oven gebruik je misschien wel dagelijks. En na al dat bakken, braden, grillen, garneren, … is hij aan een grondige poetsbeurt toe. Maar hoe krijg je vetvlekken gemakkelijk weg? In dit artikel lees je alles wat je moet weten om deze lastige klus voor elkaar te krijgen.

Waarom moet je je oven reinigen?

Je oven reinigen is sowieso goed om volgende redenen:

 • Hygiëne: Een propere oven betekent bakken en braden in een propere omgeving, de oven dus. Vuil en vet op het glas is niet hygiënisch en nefast voor het eten dat je bereidt. 

 • Levensduur: Dit geldt voor de levensduur van elk huishoudtoestel. Wie zijn oven goed onderhoudt, kan langer genieten van zijn toestel.

Wanneer moet je je oven reinigen?

Hoe vaak je je oven moet reinigen, hangt uiteraard af van hoe vaak je je oven gebruikt. Zie je veel kruimels en vetvlekken? Dan is het hoogstwaarschijnlijk tijd om je oven grondig schoon te maken. Maar een goede reinigingsbeurt één keer per drie maanden is zeker aangeraden.

 

Hoe moet je je oven reinigen?

Verwijder achtergebleven kruimels voordat je begint met het schoonmaken van de oven. Haal ook loszittende elementen zoals bakplaten en roosters alvast uit de oven. Zo kan je deze apart schoonmaken. 

Bakplaat reinigen

 • Afwasmiddel: Bakplaten kan je (uiteraard) handmatig proper krijgen met afwasmiddel. Laat ze bij aangekoekte etensresten eerst goed weken. Wie een vaatwasmachine heeft kan ze ook gewoon in de vaatwasmachine laten meedraaien. 

 • Vaatwastablet: Los een vaatwastablet op, op een bakplaat gevuld met heet water. Laat de bakplaat minstens een nacht trekken en spoel de bakplaat vervolgens af.

 • Zuiveringszout: Doe zuiveringszout (=baksoda, bicarbonaat) op de bakplaat en besproei (eventueel met een plantenspuit) een mengsel van water en azijn over het goedje. Laat het een nacht trekken en spoel de dag nadien het zuiveringszout grondig af van de bakplaat.

Rooster proper maken

 • Afwasmiddel: Ook de rooster kan je proberen schoon te maken met afwasmiddel en warm water. Je kan er ook voor kiezen om de ovenrooster de laten weken in een grote bak met heet water en afwasmiddel. 

 • Natte kranten: Leg het rooster tussen twee natte kranten en stop deze in een vuilniszak met een kopje ammoniak. Laat een nacht intrekken en spoel de volgende ochtend het rooster goed af met een ontvetter.

Een vettige ovenruit schoonmaken

Om het glas van de ovendeur grondig te reinigen, vijs je indien mogelijk de deur van de oven los. Daarna kan je één van volgende methodes gebruiken: 

 • Zuiveringszout: Maak een mengsel van 300g zuiveringszout en 100 ml water en breng het aan op de binnenkant van het glas. Giet er daarna een beetje kokend water overheen. Laat een goede vijftien minuten intrekken en verwijder met een zachte, vochtige doek. 

 • Glasreiniger: Glasreiniger kan je zowel gebruiken voor de binnen- als buitenkant van de ovenruit. Laat bij hardnekkig vuil het product eventjes inwerken. Veeg daarna de ruit grondig schoon met een microvezeldoek. Lees steeds de instructies op het product.

Binnenkant oven schoonmaken

Nadat je de bakplaten en roosters onder handen hebt genomen, kan je nu beginnen met het schoonmaken van de binnenkant van de oven. Opnieuw kan je kiezen voor een drietal methodes:

 • Citroen: Om aangekoekte resten vet makkelijk los te weken, kan ook citroen redding bieden. Plaats een vaste ovenschotel met daarin schijfjes van een halve citroen, het sap van een halve citroen en water in een voorverwarmde oven van 200°. Laat het geheel een goede 10 à 15 minuten koken. Veeg de oven daarna schoon met een vochtige doek.

 • Azijn: Verwarm de oven voor op 200°. Eenmaal op temperatuur zet je de oven uit en plaats je een ovenschaal met heet water en schoonmaakazijn voor enkele uren of een hele nacht met het deurtje dicht in de oven. De etensresten zullen losweken waardoor deze daarna met een vochtige doek vlot te verwijderen zijn.

 • Ammoniak: Doe ⅕ ammoniak en ⅘ kokend water in een ovenschaal en plaats het mengsel voor anderhalf uur in de oven met een gesloten deur. Een andere optie is om een bakje met 100-150 ml ammoniak voor één nacht te laten trekken. Wrijf wel bij beide toepassingen eerst de vettigste vlekken in met groene zeep

5 tips om je oven langer proper te houden

Wie zijn oven langer proper wil houden en het schrobben, reinigen of wat dan ook tot een minimum wil beperken, kan onderstaande tips toepassen.

1. Gebruik bakpapier of aluminiumfolie

Leg een bakpapier of aluminiumfolie in de oven of gebruik een ovenschaal wanneer je de oven gebruikt. Dit voorkomt sneller vetvlekken en kruimels.

2. Geen agressieve schoonmaakmiddelen

Hoewel ik hierboven aangaf dat je ammoniak kan gebruiken voor het ontvetten van je oven mag je deze stof nooit rechtstreeks op het materiaal gebruiken. Hetzelfde geldt voor bleekmiddelen. Gebruik altijd een reinigingsmiddel waartegen het materiaal van je oven bestendig is. 

3.Gebruik geen schuurspons

Het spreekt voor zich dat schuursponzen of doekjes met een grove textuur het materiaal van je oven kan beschadigen. Gebruik in de plaats daarvan zachte doekjes die bovendien het vuil goed opnemen zoals microvezeldoekjes.

4. Maak schoon na elk gebruik

Je bespaart jezelf een hoop werk als je na elk gebruik even de oven schoonveegt. Zo koeken bij de volgende bakbeurt overgebleven etensresten en kruimels niet verder aan. 

5. Let op voor hitte-elementen

Zorg er voor dat je schoonmaakproduct nooit de ventilator of hitte-elementen van de oven aanraakt. Dit kan de oven beschadigen waardoor de oven niet optimaal meer zal werken.

Voilà, dit waren onze tips om je oven weer te doen blinken. Pas ze snel toe zodat je snel aan het bakken kan slaan. 

Kuist ze!

Simon

 

Mousse de Lin - Soda Reiniger - Ontvetter - 2 KG

11% korting

3,94 (adviesprijs)

3,49

Super goedkoop

Mousse de Lin - Soda Reiniger - Ontvetter - 2 KG

Mousse de Lin - Tradition - Natrium Bicarbonaat - 1 KG

10% korting

6,65 (adviesprijs)

5,99

Morgen in huis

Mousse de Lin - Tradition - Natrium Bicarbonaat - 1 KG

Loda - Vloeibare Soda Reiniger - Ontvetter - 750 ML

10% korting

4,43 (adviesprijs)

3,99

Super goedkoop

Loda - Vloeibare Soda Reiniger - Ontvetter - 750 ML

Cleany - Vaatdoekjes - verschillende kleuren - 10 stuks

12% korting

2,25 (adviesprijs)

1,99

Super goedkoop

Cleany - Vaatdoekjes - verschillende kleuren - 10 stuks

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×