• Gratis verzending vanaf €35,-

 • Voor 14.00u besteld, morgen in huis.

 • Steeds de voordeligste prijs

 • Klantvriendelijke webshop

 • 98% van de klanten beveelt ons aan

Douchekop ontkalken? De beste tips voor een glanzende douchekop.

Blinkt jouw douchekop niet meer als voordien? En stroomt het water minder vlot? Hoogtijd om de handen uit de mouwen te steken en kalk tegen te gaan. Daarom geef ik, Simon van Clean Company, in dit artikel alles wat je moet weten voor het ontkalken van je douchekop.

Waarom moet je je douchekop ontkalken?

De kalkaanslag vormt zich door water dat door je douchekop stroomt. In water zit er uiteraard kalk. Zet je de douchekraan uit dan raken sproeigaatjes verstopt doordat kalk achterblijft in de douchekop. Te veel kalk zorgt daardoor voor:

 • Mindere douche-ervaring: Je hebt het zelf misschien al meegemaakt: je wilt een douche nemen na een lange werkdag en er komt nauwelijks water uit je douchekraan. De oorzaak is uiteraard: kalk! Naast een minder sterke waterstraal, kan te veel kalk je ook een droge huid geven.

 • Verstoppingen: Kalk kan zorgen voor verstopte leidingen en kranen in de badkamer of keuken. Daarnaast kan kalkaanslag in je toilet zorgen voor een hoger energieverbruik. Kalk in je vaatwasser of wasmachine zorgt dan weer voor een verlies in energierendement.

 • Kortere levensduur:  Door kalk raken de sproeigaatjes in de douchekop verstopt. Hierdoor zal deze hoeveelheid water zich door andere gaatjes moeten wurmen. Maar deze zijn te klein voor de kracht van het water waardoor er beschadigingen kunnen ontstaan. 

Wanneer moet je je douchekop ontkalken?

Je douchekop één keer per maand of één keer om de twee maanden ontkalken is vaak voldoende. Maar hoe vaak jij je douchekop moet ontkalken, hangt af van twee zaken:

 • Waterhardheid: In water zit calcium en magnesium. Twee essentiële mineralen voor je gezondheid die samen de hardheid van je water bepalen. Hoe hoger de waterhardheid, hoe vaker je je douchekop zal moeten ontkalken. Vind hier de waterhardheid van je woonplaats. 

 • Waterverbruik: Afhankelijk van huishouden tot huishouden zal het watergebruik verschillen en zal er meer of minder water door je leidingen stromen. Veel verbruik is gelijk aan meer schade.

Hoe moet je je douchekop ontkalken?

Er zijn talrijke huis-, tuin- en keukentips om je douchekop opnieuw te doen blinken. Zo kan je gebruik maken van milieuvriendelijke producten zoals schoonmaakazijn of soda. Hieronder vind je hoe je een losse of vaste douchekop weer helemaal proper krijgt:

 • Losse douchekop: Draai het scharnier tussen de slang en de douchekop los. Zitten er bruine vlekken op het verbindingsstuk? Gebruik dan eerst een anti-roestmiddel. Week de douchekop in een emmer water voor 24u met minimum 100 ml azijn of 2 à 3 eetlepels soda. Zet de douche daarna kort aan om de laatste restjes kalk weg te spoelen en plaats de douchekop droog terug. 

 • Vaste douchekop: Een vaste douchekop, zoals een regendouche, kun je ontkalken door de douchekop te laten weken in een plastic zak gevuld met water en azijn, die je om de douchekop wikkelt met elastiek of ducttape. Laat het een nachtje intrekken en laat het warme water er nadien een tijdje doorstromen.

6 tips om kalkaanslag te verminderen

Velen wachten te lang om kalk tegen te gaan. Daardoor moeten ze vaak in één keer hun douchekop schoon schrobben, wat weer voor krassen zorgt. Pas daarom zeker onderstaande tips toe om de kalkontwikkeling geleidelijk aan te vertragen.

1. Droog de douchekop steeds af

Wie zijn douche(kop) na elke douchebeurt afdroogt, vertraagt de kans op kalkvorming doordat er minder water in de douchekop achterblijft. Opgedroogd water wordt namelijk kalkaanslag.

2. Gebruik geen schuurmiddelen

Schuurmiddelen kunnen krassen veroorzaken op je douchekop. Ook kan schuurmiddel door het poetsen in de sproeigaatjes terechtkomen. Let ook op met welk materiaal je de douchekop schoonmaakt. Gebruik bijvoorbeeld een zachte of schone doek in plaats van een afwasspons.

3. Let op met reinigingsmiddelen

Reinigingsmiddelen zijn uiteraard goed om een blinkende douchekop te verkrijgen. Maar sproei het reinigingsmiddel eerst op een doek en niet rechtstreeks op de douchekop. Spoel na elke reiniging de douche(kop) grondig af met helder water.

4. Elke douchekop verschilt

Check of het schoonmaakmiddel geschikt is voor het materiaal van je douchekop of kraan. Zo beschikken sommige douchekoppen over een rvs huls of zijn sommige schoonmaakmiddelen niet geschikt voor een douchekop uit chroom.

5. Gebruik geen stoomreiniger

De hoge temperaturen van een stoomreiniger kunnen de douche beschadigen.

6. Prik geen sproeigaatjes door

Sproeigaatjes doorprikken met een tandenstoker of dergelijke is geen goed idee. Zo duw je de kalk alleen maar verder in het sproeigaatje.

Zo, hopelijk helpen deze tips je verder om aangenaam te douchen en van kalk gespaard te blijven. Wil je sneller van kalk verlost zijn? Neem dan zeker een kijkje naar onze ontkalkers.

Succes!

Simon

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×